Spiritualitet Øst og Vest

Fordybelsesweekend på Gomde, Helgenæs (og i Helgenæs Kirke),
Afholdt første gang august 2014

 

Kan vi praktisere og reflektere sammen, uden at miste vores egen kerne? Kan det måske endda styrke den? Kan vi bruge mødet til at blive klogere på, hvad spiritualitet dybest set er?

Øst og Vest er er ikke entydige størrelser – heller ikke de to spirituelle impulser, buddhisme og kristendom, som vi især fokuserer på – i øvrigt med åben interesse for andre østlige og vestlige traditioner som fx jødedom, hinduisme og islam. Uanset i hvilken form vi i dag møder dem, sker det på baggrund af den enkeltes ballast af personlig erfaring og viden, og som en del af en ’dansk kultur’. På retreat’et vil vi i fællesskab udforske, hvordan de to traditioner rammer vores virkelighed og former forståelsen af verden.  Hvor udfordrer de to verdensreligioner hinanden i en dansk kontekst, og hvordan er de med til at berige de udfordringer vi befinder os i som mennesker og som samfund.

Sigtet er fordybelse. Seminarets hovedinteresse er fælles erfaringer og refleksioner tæt på en levende spirituel praksis. Det er vores arbejds-hypotese at den praktiske fordybelse giver mulighed for en større indbyrdes forståelse end en dialog som holder sig til synspunkter og verdensanskuelser, og måske også en bedre mulighed for at trække inspiration fra de to verdener samtidig.


Program og arbejdsform: 
Programmet veksler mellem små foredrag, oplæg til samtale omkring centrale emner  i krydsfeltet buddhisme-kristendom. fælles praksis – bøn, meditation, sang  og fælles filosofiske refleksioner og dialoger i et meditativt rum (”kontemplative gruppeprocesser”).

Der bliver  tid til at nyde omgivelser og samvær. Morgenmeditation i Gomdes tempel-hal og  vesper i Helgenæs Kirke. Gode farverige måltider, og tid til spadsereture .