Baggrund

Spiritualitet er (igen) blevet en del af hvem vi er. Meditation og andre kontemplative metoder er blevet en del af vores tids kulturlandskab – ofte på måder der bryder med traditionelle bindinger til religiøse og dogmatiske former. Først handlede det mest om individuel selv-realisering, senere om stress-reduktion og sundhedsfremme. Men i dag er der fra mange sider en voksende forståelse af at de kontemplative tilværelses-dybder ikke bare er noget vi mennesker har og dyrker på hver sin isolerede ø – det er også noget som lever i det mellemmenneskelige og kan befrugte fællesskabet i arbejdslivet og vores daglige omgang med hinanden.

buddha-og-maria3

 

I NYBRUD har vi i mange år arbejdet med meditative grupper. Vi har udforsket hvordan kontemplative traditioners indsigter og metoder kan mødes og give mening i en moderne kontekst. Vi har fundet klassiske og nye måder at formidle og bruge kontemplative metoder til at hjælpe livsglæde, medfølelse og kreativitet på vej i fællesskaber. 

 

Vi åbner for stilheden som en dyrebar ressource til at gå ind i vanskelige samtaler og som basis for at søge efter løsninger på fælles problemer. Vi åbner “kontemplative gruppeprocesser” hvor man lytter og finder indsigter sammen – som ofte åbner nye veje i fælles problemer. 

Kreativitet og livsglæde hører til i det fælles rum, hvor der er plads til nærvær og medfølelse. 

Alt det er ikke noget vi kommer med – det er eksistentielle muligheder som ejes af alle. Men af og til er det godt at hjælpe det på vej. Og det er her, vi – med stor ydmyghed overfor de dybder som allerede ligger hos dem vi arbejder med – kan komme og stille en værktøjskasse af  erfaringer, metoder og perspektiver til rådighed.

 

 

 

 

Om os selv

 

DSC_3027Anders Laugesen,
programmedarbejder ved Danmarks Radio (“Mennesker og Tro”, “De Højere Magter”, “Pilgrim”) og igennem mange år aktiv i en lang række dialog-fora om kristendom og spiritualitet, både i kirkeligt regi og andetsteds.

Anders har et dybt personligt engagement i forholdet mellem tro, spiritualitet og praksis, og i de åbninger mellem vidt forskellige mennesker som kan ske med den klangbund.

 

 

Niels Viggo Hansen

Niels Viggo Hansen,
filosof og fysiker, ph.d., forsker ved “Interacting Minds Center” ved Århus Universitet, i en række projekter omkring mindfulness, gruppedynamik og eksistentielle dimensioner af sundhed og sygdom. Noget af forskningen handler om hvordan vanemønstre kan løsnes og løftes gennem mindfulness – både for individer og grupper.

Niels Viggo kalder sig både buddhist og kristen. Han er mangeårig udøver og lærer i meditation og mindfulness, elev af Michael Barnett, Chökyi Nyima Rinpoche m.fl., samt initiativtager til Moving-Meditation.dk, et projekt som forbinder meditation, kropslig bevægelse og filosofisk udforskning.